sobota 27. decembra 2014

Knihy, ktoré sa mi spájajú s Vianočným obdobím

Štedrý večer prešiel, prvý a druhý sviatok vianočný taktiež a lenivá atmosféra je tento víkend snáď v najväčšom prúde. 

/Ak teda vaša domácnosť funguje podobne ako tá naša – 5 dní pred štedrým dňom zúrivo upratujeme, začíname byť besní zo všade poletujúceho prachu a somarín, ktoré sa počas roka v domácnosti nahromadili; na koláče je vyhlásené embargo a do 28. platí „Nežerte to, to je na Vianoce!“(koláčiky) a po 28. zase „Nikto to neje, jedzte to!“; a v deň odchodu k babke a dedkovi do wifi-no-landu je v byte aj tak stále neporiadok; v telke nedávajú nič nové a kňaz na sviatočnej omši využíva plnosť kostola a utápa vás predlhou kázňou... No, tak viete o čom tu píšem.
Hoci som tento rok ukončila svoje –násť ročné obdobie, tieto dni majú stále rovnaké čaro. Ak totiž máte v svojej izbe upratané a v byte je ako taký poriadok, máte vyhraté – každý vám dá pokoj a vy sa namiesto vyvaľovania pri telke zašijete do svojho kresla s knihou (alebo čítačkou).

Keď sa povie „knihy“ a „Vianoce“, vybavia sa mi určité tituly, ktoré som počas týchto dní velebených všetkými peciválmi (ako som ja) buď čítala, alebo sa ich dej alebo celková milosť a nenásilnosť hodia do tohto obdobia (zadriemete 24.12. pri rozprávke a zobudíte sa na krik z telky, kde zabíjajú čarodejnice, vyháňajú z nich diabla a ktoré grcajú zelené niečo - stále nerozumiem, kto vytvára tie vianočné programy).
Ide o detské knihy, keďže práve je ten čas, keď sa čítajú azda najlepšie v tomto období.

piatok 19. decembra 2014

Stoker, Bram: Dracula

Na klasických dielach mám rada hneď niekoľko vecí – nadčasovosť, myšlienky a popisy obdobia, v ktorom boli napísané a ich originalitu.
Príbeh o grófovi Draculovi splnil tieto požiadavky, takže dúfam, že vás tento článok zaujme a po knihe či už v blízkej alebo ďalekej dobe siahnete. Originálne dielo je kvalitné a úspešne zrútilo všetky moje predsudky a klišé predstavy o Draculovi. :)
_

Príbeh sa začína denníkovými zápiskami Jonathana Harkera, mladého britského právnika, ktorý za svojim zámožným klientom cestuje až do ďalekej Transylvánie.
Nedbá na rady spolucestujúcich, ktorí ho odhovárajú od cieľovej destinácie jeho cesty a pri klientovom mene sa prežehnávajú. V Jonathanových očiach to sú jednoduchí poverčiví ľudia a preto sa svojej cesty nevzdáva.

„Vitajte v mojom dome! Len ráčte ďalej! Nebojte sa. A nechajte mi tu kúsok šťastia, ktoré prinášate.“ sú uvítacie slová starca stojaceho pred bránou starého zámku, grófa Draculu. 

sobota 6. decembra 2014

Journal #3

Neprejedzte sa sladkého, hoc aj je dnes Mikuláša. :^D

Citáty

"Remove from me these torturing questions. I no longer have strength to carry them in my bosom without an answer, without even the hope of an answer."    /The Shades, a Phantasy - Vladimir G. Korolenko 
"It is not luck which follows us in life, but human beings. There is no crueller beast on this earth than man. Wolf does not eat wolf, but man will readily devour man."    /The Signal - Vsevolod M. Garshin 
"...death had left upon his face and body the effect of an artist's unfinished sketch seen through a thin glass."    /Lazarus - Leonid Andreyev

utorok 2. decembra 2014

Nix, Garth: Lirael

Hneď na úvod Vás upozorním – druhý diel Starého kráľovstva nadväzuje na prvý veľmi voľne. Dej sa posunul o dvadsať rokov a Sabriel s Prubířem už nie sú hlavnými hrdinami príbehu. Jednoducho nás autor posunul o generáciu ďalej.
___

Lirael vyrastá v Ľadovci obývanom Clayrami – veľkým spoločenstvom žien, ktoré dokážu pomocou Zraku nazerať do budúcnosti. Zrak je ich vrodeným darom, ktorý im neukazuje úplnú budúcnosť, lež len určité útržky. Aby mohli čo najefektívnejšie predpovedať nastávajúce udalosti, žijú spolu a útržky spájajú.

V krídle obývanom deťmi čakajúcimi na prejavenie daru žije len jedna pomaly dospelá dievčina – Lirael, ktorá je úplným opakom správnej Clayry. Nielen výzorom, ktorý zdedila po jej neznámom otcovi, ale aj absenciou Zraku. Nikto netuší, prečo sa u nej Zrak doteraz neprejavil. Matka jej zomrela, otca nepozná a v Ľadovci je doslova čiernou ovcou.