sobota 9. novembra 2013

Fitzgerald, F. Scott: The Great Gatsby

The Great Gatsby
 “He smiled understandingly- much more than understandingly. It was one of those rare smiles with a quality of eternal reassurance in it, that you may come across four or five times in life. It faced--or seemed to face--the whole eternal world for an instant, and then concentrated on you with an irresistible prejudice in your favor. It understood you just as far as you wanted to be understood, believed in you as you would like to believe in yourself, and assured you that it had precisely the impression of you that, at your best, you hoped to convey.”

 O Jayovi Gatsbym kolujú rôzne chýry- je to nemecký vojnový špión a podľa toho, že možno veriť klebetám, má na rukách krv vraždy. Nikomu to však zjavne nevadí, kým Gatsby vedie bohatý spoločenský život- presnejšie povedané, on sa ho zúčastňuje ako nezištný pozorovateľ. Jeho sídlo je známe ako dokonalé miesto pre večierky s hudbou a zábavou pre bohatých ľudí, kde ani nepotrebujete pozvanie od pána domu, stačí jednoducho prísť.

 Nick Carraway je rozprávačom Gatsbyho príbehu. Keď s Gatsbym po prvýkrát hovoril na večierku, ani netušil, že ide o Gatsbyho. Dovtedy si ani nebol vedomý toho, ako Gatsby vôbec vyzerá, hoci sídli v susedstve.
 Okrem toho, že nám Nick prináša obraz o Gatsbym, prostredníctvom jeho slov sledujeme chátrajúce manželstvo Nickovej sesternice Daisy s Tomom Buchananom. O Tomovi je známe, že udržuje milenecký vzťah s inou ženou. S touto skutočnosťou Nicka zoznámi Jordan Bakerová, ktorú mu predstavila Daisy, ľahkomyseľná golfistka so svojským pohľadom na svet.

 “You’re a rotten driver,” I protested. “Either you ought to be more careful, or you oughtn’t to drive at all.”“I am careful.”“No, you’re not.”“Well, other people are,” she said.“What’s that got to do with it?”“They’ll keep out of my way. It takes two to make an accident.”“Suppose you met somebody just as careless as yourself.”“I hope I never will,” she answered. “I hate careless people.“

  Román nás zoznamuje so spôsobmi vtedajšej spoločnosti. Jay do tejto spoločnosti nezapadá, hoci by sa to tak dalo predpokladať na základe toho, že usporadúva také množstvo večierkov a zábav, koná tak preto, lebo snaží sa zaujať pozornosť ženy, ktorú miluje. Tajne dúfa, že jedného dňa jedno z takýchto podujatí priláka jeho starú lásku a takto sa mu naskytne dokonalá možnosť dokázať jej, že je mužom schopným postarať sa o ich spoločnú budúcnosť.
 Gatsby, môj milovaný Gatsby. Nebol si predurčený na život v takejto pretvárke, bol si súci čohosi lepšieho. Nezaslúžil si si to.
 Vidíme tu manželov žijúcich v nešťastných manželstvách snažiacich sa nájsť útechu v náručí milencov a mileniek. Okrem manželstva Daisy a Toma tu vidíme manželský vzťah Tomovej milenky Myrtle a George-a. Myrtle Georgeom opovrhuje, hoci ten k nej prechováva úprimné city, čo preukáže v závere knihy.
 Možno vám príde zvláštne, ale The Great Gatsby mi pripomína Kafkovo dielo Premena. Kým ľuďom poskytnete to, čo chcú, majú vás radi. Niečo sa stane vám a... radšej pomlčím, nechcem vám skaziť čitateľský zážitok.

 Hoci má Gatsby nové filmové prevedenie a dokonca aj jedno staršie s jedným z mojich obľúbených anglických hercov, Tobym Stephensom, k ani jednému z filmov som sa ešte nedostala.
 Pri recenzii som počúvala Bedroom Hymns od Florence and The Machine patriaci k soundtracku nového filmu. Odporúčam vám vypočuť si aj Over The Love (taktiež z filmu)- vystihuje atmosféru diela.

  Čo mám čítať ďalej, keď sa mi páčilo dielo The Great Gatsby?
 Ako som už spomínala vyššie, možno sa vám zapáči aj Premena od Kafku.
 Ako ťa vníma spoločnosť, ak sa líšiš od spoločnosti. Aspoň od tej ľudskej...
 Príjemné čítanie :)

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára

Autorka tohto blogu sa snaží odpovedať na vaše komentáre.