nedeľa 14. októbra 2012

Jones, Diana Wynne: Howl's Moving Castle


Howl's Moving Castle (vyšlo aj v českom preklade Howlův pohyblivý zámek; Volvox Globator 2011) je román od známej britskej autorky Diane Wynne Jones, ktorý vyšiel v roku 1968 a neskôr sa stal "námetom" pre Hayazakiho film Zámok v oblakoch (2004).

Sophie žije v meste Market Chipping nachádzajúcej sa v rozprávkovej krajine Ingary. Ako to už je v rozprávkach zvykom, Sophiina budúcnosť je už spečatená - je predsa známe, že najstaršia zo sestier máva vždy smolu a v ružovú budúcnosť nemôže ani dúfať.

Zatiaľ čo jej mladšie sestry odchádzajú do učenia, Sophiu macocha necháva doma, aby zostala pracovať v rodinnom klobučníckom obchode. Sophie sa zmieruje so svojou budúcnosť - veď čo viac môže očakávať ako najstaršia spomedzi sestier - a stáva sa najvychytenejšou klobučníčkou v meste.

Jedného stereotypného dňa sa však všetko nečakane mení, keď Sophie urazí nepríjemnú zákazníčku, ktorá sa vysmieva jej klobúkom. Netuší, že je to Čarodejnica z Pustatiny (Witch of Waste, preložte si to ako chcete ;')) a za svoju trúfalosť si vyslúži kliatbu - ráno nasledujúceho dňa sa Sophie prebúdza ako 90 ročná babička.

Nikomu sa nechce v takomto stave ukázať a preto z domova bezcieľne uteká. Počas svojej púte, keď prestáva dúfať stretne Pohybujúci sa zámok, v ktorom žije obávaný čarodej Howl. Kolujú o ňom chýry, že zvádza mladé dievčatá a neskôr im kradne srdcia.

Sophie, ktorá je už zmierená so svojím novým starým vekom vie, že nemá čo stratiť - predsa už nie je mladá a žiadne ukradnutie srdca jej nehrozí, naopak, Howl by jej mohol pomôcť s jej kliatbou, súčasťou ktorej je aj dodatok, že o nej nesmie nikomu povedať. To ešte netuší, že Howl má na pleciach vlastnú kliatbu, s ktorou mu treba pomôcť...